جوش یا آکنه در صورت فعالیت بیش از حد غدد چربی، مسدود شدن منافذ با سلولهای مرده یا سایر آلودگیها و درنتیجه التهاب منافذ پوست در نقاط مختلف بروز میکند و گاها تحت تاثیر برخی از انواع باکتریها ممکن است جوش، ملتهبتر شود. در برخی موارد جوشها در اثر تغییرات هورمونی در سنین نوجوانی توسط هورمونهای آندروژن و یا ژنتیک ایجاد میشوند در اینصورت روش مطمئنی برای جلوگیری از جوش صورت وجود ندارد ولی میتوان برای کنترل و کاهش شدت آن روشهایی را به کار بست.

سرم ضد جوش بیوآکوا
در کنار تمام محصول شناخته شده برای درمان و جلوگیری از جوش صورت، توصیه ما سرم ضد جوش بیوآکوا است که دارای ویژگیهای بسیار خوب برای تحریک بازسازی پوست بوده و با دارا بودن فرمولاسیون ضد جوش، برای جلوگیری از بروز آکنه و تمیزی و شفافیت پوست نیز مفید میباشد.
جلوگیری از جوش صورت
شناسایی نوع جوش و داشتن عادات بهداشتی درست، تمیز نمودن دائم پوست، دقت در انتخاب محصولات مراقبت از پوست، عدم استفاده از لوازم آرایشی روغنی و مصرف برخی داروها در جلوگیری از جوش صورت موثرند. اما اگر چنانچه پس از بررسی و انجام آزمایشات پزشکی مشخص شد که دلیل بروز جوش مشکلات داخلی بدن میباشد، میتوان با مصرف دارو، کرم، و سرمهای ضد جوش، کمی صبر و حوصله، رعایت روتین مناسب برای زمان استفاده از این محصولات در صدد رفع آن اقدام نمود.
شناخت دلایل جوش صورت
برای یافتن روشهای جلوگیری از جوش صورت، حتما باید علل به وجود آمدن آن را بررسی کنیم. به علت بسته شدن فولیکولهای مو، با چربی و سلولهای مرده پوست یا سایر آلودگیهای محیطی، جوش و آکنه در پوست شکل میگیرد و جوشهای سرسیاه، سرسفید و قرمز التهابی روی صورت، پیشانی، و حتی در تمام نواحی بالاتنه ظاهر میشوند.

انواع جوشهایی که ممکن است با آنها مواجه شویم شامل جوشهایی که بصورت سرسفید و سرسیاه ظاهر میشوند و به کومدونها معروفند، جوشهای قرمز رنگ کوچکی که در اثر متورم شدن دیواره فولیکول ظاهر میشوند همان پاپولها هستند، جوشهای قرمز التهابی که چرکی شده اند یا پاسچولها، و جوشهایی که بصورت تودههای بزرگ، دردناک و سفت در زیر پوست ظاهر میشوند ندولها هستند و نهایتا جوشهایی که بصورت تودههای دردناک پر از چرک در زیر پوست نمایان میشوند، ضایعات کیستیک میباشند.
بروز جوش صورت در بیشتر مواقع، موردی و گذرا است مثلا در خانمهای باردار با تغييرات هورمونی در بدن، گاها جوشهایی بر روی پوست ظاهر میشود که معمولا پس از پایان بارداری کم کم برطرف میشود و یا در نوجوانان در سنین بلوغ، جوشهایی در صورت ظاهر میشود که منشاء هورمونی داشته و گذرا هستند و معمولا با یک دوره درمان برطرف میشوند. در هر صورت منشاء جوشصورت هر چیزی که باشد، چنانچه درمان نشوند باعث ظهور فرورفتگیها و لکههایی روی پوست میگردد که جبران ناپذیر است.
جوشها از هر نوعی که باشند، عوامل زیر میتواند دلیل اصلی بوجود آمدنشان باشد:
- ژنتیک
- چربی بیش از اندازه پوست
- تکثیر انواع باکتریها
- بسته شدن فولیکولهای مو توسط چربی و سلولهای مرده پوست
- فعالیت بیش از حد هورمون آندروژن.
- نور بیش از حد خورشید
- لوازم آرایش روغنی
- لباسهای بیش از حد تنگ
5 روش جلوگیری از جوش صورت

دلایل بروز جوش، متعدد میباشد و در هر موردی منشاء آن متفاوت است و در خیلی از موارد مسائل ژنتیکی و آندروژنها دخیل هستند. در مقاله « 10 روش فوری درمان سریع جوش صورت » متذکر شدیم که قبل از هر نوع اقدام درمانی بر روی پوست، لازم است که نوع پوست خود را بشناسید چون روش برخورد و مراقبتهای لازم برای هر نوع پوست متفاوت است. شناخت نوع پوست به شما کمک میکند محصولات مناسب مراقبت از پوست را انتخاب کنید.
بیشتر از همه پوستهای چرب مستعد جوش زدن است. در بیشتر موارد پوست صورت ترکیبی است یعنی اینکه مناطق چرب آن بیشتر متمایل به پیشانی، بینی و چانه است که به آن منطقه T گفته میشود که بیشتر از سایر نواحی صورت مستعد جوش زدن است. در نتیجه برای جلوگیری از جوش صورت روشهای قطعی نمیتوان پیشنهاد داد اما با رعایت برخی نکات کلی میتوان تا حدودی از آن پیشگیری نمود. در اینجا به ذکر 5 مورد از مهمترین آنها میپردازیم :
1- رسیدگی به تمیزی و نظافت پوست
حتما قبل از خواب، آرایش صورتتان را پاک کنید زیرا که باقی ماندن لوازم آرایشی و سایر آلودگیها منافذ پوست را مسدود نموده و همچنین منجر به خشکی پوست و بروز جوش و آکنه میشود. شستشوی صورت دو بار در روز همراه با آب و ماساژ ملایم با دست برای پاک کردن آلودگی و چربی اضافی از روی پوست، در اثر تعریق پس از ورزش و کار روزانه، ضروری است. عدهای ترجیح میدهند از یک پاک کننده ملایم و آب ولرم استفاده کنند. اما استفاده از یک مرطوب کننده بدون چربی نیز میتواند از خشک شدن بیش از حد پوست جلوگیری نماید.
برای جلوگیری از جوش صورت شستشو و تمیز نگه داشتن موها نیز میتواند احتمال ایجاد آکنه در نواحی نزدیک به خط رویش مو را کمتر نموده و از ورود چربی اضافی مو به پوست بکاهد. بنابراین از مصرف محصولات مراقبت از موی حاوی روغن نیز خودداری نمایید. از فشردن و تخلیه جوشها با دست پرهیز نمایید هرچند که این کار بسیار وسوسه انگیز است اما این کار را نکنید چون وضعیت را بدتر میکند و باعث افزایش التهاب، خونریزی، اسکار یا عفونت میشود.
البته در نظر داشته باشید که شستشوی زیاد صورت ممکن است باعث خشک شدن پوست و تولید چربی بیشتر و تشدید جوشها شود. برخی افراد برای شستشوی صورت خود از لیف یا پدهای پارچهای خشن استفاده میکنند که این کار موجب تحریک پوست و التهاب و تشدید آکنه میشود و بهتر است با یک پاک کننده ملایم با دستهای تمیز این کار را انجام دهید. اگر امکان شستشوی پوست را ندارید از محلولهای ضدعفونی کننده نیز میتوانید استفاده کنید.
برای جلوگیری از جوش صورت علاوه بر پاکسازی پوست، باید ابزارهای آرایش و مراقبت از پوست نظیر تیغه ماشین ریش تراشی، اسفنجهای آرایشی، براشها و… را با آب و صابون بشویید و ضدعفونی نموده و خشک کنید تا از تجمع باکتریها جلوگیری شود. حتی تلفن همراه شما نیز میتواند بسیاری از ویروسها و میکروبها را که از دستتان منتقل میشود را به پوست صورت انتقال داده و باعث بروز جوش و آکنه شود. توصیه میشود موبایلتان را هر چند روز یکبار با پد الکلی ضدعفونی نمایید.
2- جلوگیری از دهیدراته شدن پوست
برای جلوگیری از جوش صورت بهتر است که همیشه پوستتان هیدراته و مرطوب بماند. کم آبی بدن عوارض زیادی دارد که یکی از آنها جوش زدن صورت است. پس حواستان باشد که در روز 8 لیوان آب بنوشید زیرا نوشیدن آب در از بین بردن سموم ایجادکننده التهابات و مشکلات پوستی و انتقال مواد مغذی و اکسیژن به سلولهای پوستی کمک بسیاری نموده و از پیری زودرس و ابتلاء به سرطان پوست نیز جلوگیری بعمل میآورد. میتوانید در روزهای گرم تابستان از هندوانه بهعنوان میان وعده مفید استفاده نمایید یا آب هندوانه بنوشید یا حتی در تهیه سالادهای مختلف از آن استفاده کنید.
یکی دیگر از راههای جلوگیری از جوش صورت این است که از کرم مرطوبکننده استفاده کنید. اکثر سرمها و کرمهای مرطوب کننده حاوی ترکیباتی هستند که با ایجاد یک سد دفاعی روی سطح پوست، رطوبت آنرا حفظ مینمایند. ولی حتیالامکان حاوی مواد معطر نباشد و برای پوستهای چرب از مرطوب کنندههای مخصوص پوست چرب استفاده نمایید.
3- انتخاب یک محصول ضد جوش مناسب
اگر پوستتان مستعد جوش زدن است، برای جلوگیری از جوش صورت بهتر است که لوازم آرایشی خود را محدود کنید. از محصولات مراقبت از پوست حاوی روغن تا حد امکان استفاده نکنید چون کرمهای چرب منافذ پوست را مسدود نموده باعث تشدید جوش صورت میشوند. محصولات حاوی اسید سالیسیلیک یا بنزوئیل پراکسید میتوانند به جلوگیری از آکنه خفیف و کاهش جوش کمک کنند.
استفاده از رتینوئیدهای موضعی حاوی مشتقات ویتامین A نیز برای کنترل و پیشگیری از بروز آکنه تجویز میشود. این این ترکیب به افزایش تولید کلاژن کمک نموده و پوست را جوان و مستحکم نگه میدارد. استفاده از رتینول برای همه توصیه میشود چون علاوه بر خاصیت ضد التهابی، در از بین بردن چین و چروک و سایر علایم پیری نیز مفید است.
یکی دیگر از راههای جلوگیری از جوش صورت استفاده از سرمهاست. غلظت سرمها بیشتر از کرم و لوسیونها است و با استفاده از سرمها سطح کلاژن پوست افزایش یافته و پوستتان جوان و مستحکم میشود. ضمنا توصیه میشود از سرمی استفاده کنید که حاوی آنتیاکسیدان باشد. کار آنتیاکسیدانها مبارزه با رادیکالهای آزاد و استرس است.
لایه برداری فرآیندی برای از بین بردن سلولهای مرده از روی پوست است اما استفاده بیش از حد از لایه بردارها بطوریکه چربی طبیعی پوست از بین برود، باعث بدتر شدن جوش میشود و تاثیر معکوس دارد. سعی نمایید از محصولات مراقبتی به ترتیب درست استفاده کنید. بعد از شستشو و خشک کردن پوست، اولویت با محصولات محلول در آب است زیرا در صورت استفاده از کرمهای غلیظ، امکان جذب ترکیبات موجود در محصولات رقیقتر به پوست کم شده و از تاثیرات مثبت آنها میکاهد.
4- استفاده از ضدآفتاب
برای جلوگیری از جوش صورت بهتر است کمتر در معرض آفتاب قرار بگیرید. نور شدید آفتاب میتواند باعث کم آبی، در نتیجه تولید سبوم بیشتر و انسداد منافذ پوست شود. آفتاب سوختگی همچنین موجب تولید بیش از حد چربی در پوست شده و باعث تشدید آکنه میشود. پس به خاطر بسپارید که هنگام بیرون رفتن از منزل از کرم ضد آفتاب استفاده کنید و حتما برای پوستهای مستعد آکنه، برای جلوگیری از جوش صورت از ضد آفتاب غیر کومدونزا و بدون روغن استفاده شود.
SPF ضدآفتابی که استفاده میکنید، دستکم باید ۳۰ باشد و حاوی ویتامین C باشد تا بتواند یک لایه محافظتی در برابر آسیبهای محیطی و سموم روی پوست ایجاد کند. اگر به مدت طولانی بیرون از منزل هستید، لازم است هر دو ساعت یک بار ضدآفتاب خود را تمدید کنید.
5- تغذیه مناسب، خواب کافی و کاهش استرس
داشتن تغذیه مناسب، خواب کافی و کاهش استرس یکی دیگر راههای جلوگیری از جوش صورت است. طبق تحقیقات انجام یافته، غذاهای با شاخص گلیسمی و قند بالا ممکن است خطر ابتلا به آکنه را تشدید کند. این غذاهای خطر زا که شیرین و پر کربوهیدرات هستند عبارتند از: غذاهای تهیه شده با آرد سفید مانند بیسکویتها، کیکها، انواع پای، چیپس و نوشیدنیهای غیر الکلی، همچنین محصولات لبنی، به ویژه شیر بدون چربی نیز ممکن است خطر ایجاد آکنه را افزایش دهند.
مغزها از جمله بادام، گردو و انواع آجیل غنی از سلنیوم هستند و قابلیت ارتجاعی پوست را افزایش میدهند. ضمن اینکه غنی از اسیدهای چرب باکیفیت بوده و به ترمیم و جوانسازی پوست کمک میکنند و از ابتلاع به سرطان نیز جلوگیری بعمل میاورند.
عدم استعمال دخانیات سیگار و قلیان نیز برای جلوگیری از جوش صورت ضروری است. همچنین استرس به دلیل ایجاد التهاب، موجب تشدید آکنه میشود. از فعالیتهایی که برای کاهش استرس پیشنهاد میشوند: مدیتیشن، ورزش، یوگا، طبیعت گردی و سرگرمیها و بازیهای فکری را میتوان نام برد.
کمخوابی باعث کاهش گردش خون و رنگ پریدگی پوست میشود و از آنجایی که ترمیم بسیاری از سلولهای بدن در هنگام خواب صورت میگیرد، مشکلات پوستی نیز تشدید میگردد. کمبود خواب موجب افزایش سطح هورمون کورتیزول شده و منجر به مشکلاتی از جمله بروز جوش و آکنه میشود. بنابراین باید سعی کنید که دست کم 8 ساعت خواب با کیفیت داشته باشید و در هنگام خواب از ابزارهای الکترونیکی مانند تبلت و موبایل استفاده نکنید.
جمع بندی و نتیجهگیری :
در این مقاله به شناحت انواع جوش و بررسی دلایل بروز جوش صورت پرداختیم و راهکارهایی برای رفع جوش و آکنه و پاکسازی پوست ارائه نموده و متذکر شدیم که برای جلوگیری از جوش صورت، باید یک روتین مراقبت از پوست مناسب داشته و حواستان به پاکسازی و آب رسانی به پوستتان باشد ضمن اینکه رژیم غذایی، خواب و استراحت کافی هم داشته باشید تا از داشتن پوستی سالم، صاف و شفاف لذت ببرید.